Овог кишног дана, 21. Децембра 2019. љ. Г. смо дали обећање и завјет Светом Василију, да ћемо сви заједно обнављати манастир Светог Димитрија у Попима. Tо је једно од љепших мјеста у Никшићу. И ми као православна омладина се надамо и спремни смо да то не остане само обећање! Јер то није обећање једног човјека, већ свих нас који смо се тих дана поклонили Светом Василију, који је дошао код нас, да нас охрабри и потврди да је ту са нама, као прави наш духовни отац. Он то жели, у захвалност Светом Димитрију, који јесте заштитник Никшића. А ми ћемо завјет испунити у захвалност обојици ових Светих Заштитника!

Бесједа

Сазнао сам да је Свети Василије овдје имао манастир у мјесту Попе. Манастир Светог Димитрија, који је срушен, па је он морао да побјегне у стијене Острошке. И оно што бих хтјео да, сви заједно одавде, замолимо нашу власт и овдје у Никшићу и у Влади Црне Горе, пошто оптужују нас епископе, да ми разарамо, не питамо за дозволе када обнављамо древне светиње.

Ево овдје јавно пред свима, и молим и вас да то прихватите. Тражимо, и писмено ћемо то урадити, да се обнови манастир Попе Светог Димитрија у Никшићу. То је овдје око старог града Оногошта. Тамо се налазе остаци тога манастира и молимо Владу Црне Горе и Никшић. Ми не тражимо од њих паре, само да нам дају дозволу, да ту светињу разорену од безбожника свога времена, да је обновимо. Да не кажу да ми то радимо без дозволе њихове. Тражимо дозволе, али треба и они сами да дају.

Јесте ли сви за то да тражимо дозволу за обнову манастира Светог Димитрија?

– Јесмо!

Јесте ли сви за то?

– Јесмо! Амин! Амин! Амин!

Ја се надам да ће то чути предсједник Владе и градоначелник града Никшића. Па пошто кажу да су народна власт онда је ред да услише глас народа. Јер глас народа је глас Божији, овдје на земљи!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *