Приморски градови, приморски манастири, а у нама је обитавало Литургијско надахнуће. Из манастира Михољска Превлака дошли смо до града Котора. Разгледали смо велике и старе грађевине, оне су нас подјсећале на средњи вијек. Видјели смо туристе, а и сами смо тако изгледали, са ранцима и телефонима сликавајући сваки угао.

Него, ми смо овдје били највише због храма Светог Николе, а захваљујући њему упознали смо још много тога. Шетња нас је одвела до Православног трга гдје смо угледали огромну цркву, стајали смо испред, а један црквењак је потврдио да је она Православна. Одмах смо ушли и дивили се архитектури, а замолили црквењака да отпјевамо пјесму Светом Василију. Он нам се прикључио у пјесми, а након ње смо заређали и многе друге.

 

Упутио нас је у Цркву Светог Луке, која је била одмах преко пута. У њој су чуване мошти Петозарних Мученика и још других. Добили смо од њих иконице, Светог Луке, Светог Николаја, Светог Спиридона и других светитеља. Одушевљени љепотом ове Цркве непрестано смо пјевали пјесме Богородици и Светима.

Крај мора смо чекали вечерње сате, да би се касније опет сабрали на молитви. И ту је крај воде настала једна пјесма која је дала још снажнији утисак овом дану и остала као сувенир и сјећање на овај дан.

,,Боготражење“

Господе гдје ли си?

Иза ли си брда великога?

Испод ли си мора плавога?

У нама ли си Силом Духа Светога?

 

Не ти ниси иза гора,

нити си по дну мора!

У Теби ми смо,

и кад добри нисмо,

зато Ти благодарни сви смо!

 

Чуј радосну пјесму слугу својих!

Све у славу Твоју,

и свих светих Твојих!

(Написано у Котору, између тешких брда и покрај великог мора)

Након вечерње молитве смо у граду послушали звуке виолине и пошли с пјесмом према Никшићу, а Ранко, да би прекинуо све поетичне тренутке и да сви не би одмах заспали од умора пустио пјесму „Српкиња је мене мајка родила“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *