„Видовданско свитање“

Притеци нам у помоћ свети наш кнеже Косовски Великомучениче Лазаре. Зовемо те и вапијемо вјековима. Од оног побједоносног 14. вијека кад си ти са Милошем и другим Обилићима потврдио да је Косово српско и да никад неће бити изгубљено. Док је свијета и вијека. Док је Патријаршије и Дечана, моштију твојих и моштију светих српских Архиепископа.

Зовемо у помоћ тебе царе Лазо. А ти си одувијек ту био, никад нијеси ни отишао са нашег Косова. Мален је људски разум да разумије такве ријечи. Јасно је једно, они не виде, они не разумију, али царе Лазо они итекако осјећају. Зато покушавају да сатру наше Косово, заставама, језицима и разним неначинима.

Шетао сам Косовом, гледао безумне покушаје несрећних људи који желе да отму недодирљиво. Печате вјечитих вриједности које поставише свети Косовски Јунаци својом крвљу, они желе да обришу крпом. Они обмотавају срце свога народа лажима. Гуше га. И оно ће брзо престати да куца. Молитве светих мученика су укријепиле наше архијереје. Молитве светих мученика Косовских су родиле блаженопочивше архипастире Амфилохија и Атанасија. Ова два Боготражитеља се приписују Косовским Јунацима. И сигуран сам да могу стати уз раме и Обилићу и Југовићима. И тако се од Видовдана вјековима рађају духовни горостаси који су разумјели Косовски завјет и симбол косовског божура. ,,На гробљу ће изнићи цвеће за далеко неко покољење“ ријечи су Ловћенског Тајновидца, а те ријечи нико није изговорио до кнез великомученик Лазар у ноћи пред Видовдан. А ријечи: ,,Нека буде што бити не може“ су лозинка опстанка нашег народа. Печат љубави Божије према светом Сави и према читавој његовој пастви.

Шетао сам Косовом и гледао како покушавају да убију оно што је бесмртно, не знајући да тако убијају себе. Не знају, али осјећају да све више помрачују своје душе и тону у бездан. Нешто што је чињеница и нешто на шта нас је митрополит Амфилохије стално упућивао, јесте, да је изгубљено само оно чега се одрекнемо. А да ли смо ми чули та упутства, која су упутства светог духа Божијег? Упутства која је митрополит изговорио благодарећи молитвама светог Саве.

Ближи се Видовдан, дан кад је наш народ потврдио своје постојање које му је Господ Исус Христос даровао преко нашег првог светог Архиепископа српског. Остаје нам да се радујемо и раширених руку и отвореног срца, пођемо у загрљај, Светом Сави, Цару Лазару, Косовским мученицима, нашем Ђеду и са свима светма Христу Богу, Амин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *